Saudijska „antiteroristička koalicija“

1456237045 pdfs

  

 Prije mjesec dana  Saudijska Arabija načinila je jedan novi korak objavljujući formiranje „koalicije za borbu protiv terorizma“. Koaliciju na čijem je čelu Saudijska Arabija čine 34 muslimanske zemlje: Jordan, Emirati, Pakistan, Bahrein, Bangladeš, Benin, Turska, Čad, Togo, Tunis, Džibuti, Senegal, Sudan, Sijera Leone, Somalija, Gabon, Gvineja, Palestina, Komori, Katar, Obala slonovače, Kuvajt, Liban, Libija, Maldivi, Mali, Malezija, Egipat, Maroko, Mauritanija, Niger, Nigerija i Jemen.
    U saopćenju se kaže da zemlje članice imaju obavezu pružanja zaštite muslimanskim narodima protiv svih terorističkih grupa i institucija bez obzira kako se zvale i odakle potjecale. Ono što je u svemu privuklo medijsku pažnju jeste nepristupanje Irana ovoj koaliciji uz još nekoliko država: Irak, Siriju, Oman i Afganistan.  
    Mohammad ibn Salman, saudijski ministar odbrane, na pitanje da li će težište djelovanja nove koalicije biti usmjereno na ISIL,  kazao je kako će se koalicija obračunati sa „svakom terorističkom organizacijom koja nam se usprotivi“. Objavljivanje ove koalicije predstavlja jedan sasvim neočekivan razvoj situacije na međunarodnoj sceni budući da Saudijska Arabija nije polučila nikakve rezultate u devetomjesečnim  vojnim operacijama u Jemenu i da do sada nije učinila gotovo ništa u borbi sa terorističkim grupama. Štaviše, praktično je bila njihov najvažniji zaštitnik.
    Nepriključivanje Irana, Sirije, Iraka i Afganistana ovoj koaliciji može izazvati brojne sumnje i nedoumice o njenom zaživljavanju u praksi. Takva koalicija neće imati neophodne garancije i legitimitet za vojno djelovanje u Iraku i Siriji. Ukoliko težište koalicije ne bude usmjereno na uništenje ISIL-a to će već od sada pod znak pitanja staviti perspektive njenoga uspješnog djelovanja.
    Mohammad ibn Salman – ne govoreći o detaljima na koji će se način djelovanje ove nove koalicije islamskih zemalja koordinirati sa operacijama međunarodne koalicije uperene protiv DAIŠ-a koju predvode SAD-e,  te novim poprištem na kojem su Rusija i njeni saveznici -  naglasio je kako će djelokrug koalicionog djelovanja biti znatno opsežniji i obuhvatati sve one grupe za koje Rijad i njegovi saveznici procijene da su terorističke. Stoga ne bi uopšte čudilo ukoliko bi formiranje nove koalicije imalo za cilj uspostavu jednoga vojnog fronta protiv terorizma, formalno sunitskog ali suštinski vehabijskog koji bi se nasilno odnosio prema šiijskim snagama u regionu,  što bi dodatno zakompliciralo i onako složenu situaciju na Bliskom istoku.
    Prošle sedmice Barack Obama je izjavio da upravo onako kako SAD i njeni saveznici kao što su Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Australija i Italija nastoje imati aktivniju ulogu u borbi sa ISIL-om i ostale zemlje trebaju zazuzeti takav kurs. Američki predsjednik je istakao prioritet vojnog djelovanja na centre ISIL-a u Iraku i Siriji te saopćio kako će zračno djelovanje koalicije na ciljeve ISIL-a biti znatno brže i snažnije nego prije i da je do sada izvedeno blizu devet hiljada zračnih napada na Irak i Siriju što će doprinijeti spriječavanju eskalacije terora i širenja ideologije ISIL-a na druge tačke u svijetu te znatno isprazniti njegove finansijske izvore. Međunarodna koalicija protiv ISIL-a, bilo da je riječ o onoj koju predvodi Amerika ili onoj na čijem je čelu Rusija,  aktivno djeluje protiv ISIL-a. Međutim, nije jasno kakav će zadatak uz ove dvije koalicije imati islamska koalicija.
    Sve dok saudijska koalicija decidno ne imenuje terorističke grupe, kao ISIL, Boko Haram, Talibane, Al-Qaedu i ostale tekfirske skupine dovodit će u sumnju ciljeve svog osnivanja i djelovanja. S obzirom na podršku koju Saudijska Arabija pruža nekim pobunjeničkim terorističkim skupinama u Siriji i Iraku, postoji bojazan da će formiranje ove koalicije produbiti razlike između sunita i šiija te dodatno zakomplicirati situaciju na Bliskom istoku.
    Pogledamo li sastav ove koalicije uočit ćemo da uz neke vojno jake države poput Jordana i UAE,  u koaliciju ulaze i zemlje kao Benin, Maldivi i Mauritanija koje nemaju potencijal za učešće u bilo kakvim vojnim operacijama protiv terorističkih grupa izvan granica svoje zemlje. Stječe se dojam da Saudijska Arabija želi prije svega okupiti sve islamske zemlje istomišljenice pod jednu „političku zastavu“, prije negoli formirati jednu „vojnu koaliciju“, kako bi preuzela lidersku ulogu u ovim zemljama. Drugim riječima, ova koalicija pokazuje saudijska nastojanja za kontinuiranim „liderstvom u islamskome svijetu“ što nastoji realizirati jednim oportunističkim pristupom i koristeći svjetska žarišta prouzročena terorizmom.
    Odsustvo Irana i njegovih saveznika Iraka, Afganistana i Sirije iz ove koalicije nosi jednu važnu poruku a to je stalno suprotstavljanje Saudijske Arabije Iranu na regionalnoj ravni i šire od toga, što se da naslutiti iz prethodnih mjeseci kada se nagovještavala mogućnost formiranja koalicije pod vođstvom Saudijske Arabije a protiv Irana. Prema saudijskom poimanju,  terorizma međunarodno poznate terorističke grupe kao Džabhat al-Nusra ne pripadaju teroristima ali se zato oslobodilačke grupe koje štiti Iran kao što je libanski Hezbollah tretiraju kao terorističke.
    Jedan od razloga formiranja ove koalicije su kontinuirane kritike zapadnih zemalja upućene Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima o odsustvu aktivnog sudjelovanja u borbi protiv ISIL-a u međunarodnoj koaliciji koju predvodi Amerika. Njihovo se sudjelovanje svodi na jednu operaciju mjesečno. Svoja vojna djelovanja Bahrejn je obustavio u septembru a Jordan se povukao u augustu. Prema tome, formiranje ove koalicije za Saudijsku Arabiju je i stvar prestiža kako bi pokazala da se ona zajedno sa saveznicima namjerava ozbiljno obračunati sa terorizmom i time izbjegla daljnje kritike na svoj račun budući da je konstantno optužuju za izravnu i neizravnu potporu ISIL-u.
    Mohammad Idris jedna od centralnih ličnost novine Al-Ahram smatra kako Saudijska Arabija nije zadovoljna napretkom Irana. Rijad je nezadovoljan činjenicom da problemi Irana sa zapadom idu u pravcu njihova rješavanja a i uspjesima koje je Iran postigao u Iraku i Siriji. Tome je svakako doprinijelo i iransko-rusko približavanje. Prema njegovim riječima Saudijska Arabija plemenskim pogledom motri na problem terorizma i smatra da je za njegovo rješavanje nužna ravnoteža između sunita i šiija u regionu. Oni, nažalost, nastoje ovaj plemenski pogled prenijeti i na druge zemlje, a pošto Saudijska Arabija trenutno ima potrebu za izvanjskom finansijskom potporom posebno od arapskih zemalja Perzijskog zaljeva primorana je popustiti pred njima.
    Saudijska Arabija želi do maksimuma iskoristiti sadašnju situaciju i zauzeti poziciju Egipta, zemlje koja je u prošlosti slovila za lidera arapskih zemalja i zastupala ideju jedinstva arapskoga svijeta. Međutim saudijska je ideologija vehabijska i akcentira se na šiijsko-sunitske sukobe te stoga ne može ni sve Arape „okupiti pod jedan kišobran“. Arapski svijet ne čine samo vehabije i selefije ima tu i sekularnih vlada i ove zemlje ne mogu pod plaštom islamske koalicije gledati na jačanje vehabizma u regionu. Multireligioznost i multietičnost arapskih zemalja ne uklapa se u saudijsku ideologiju islamizma a ta ideologija koja „smrdi“ na naftu i dolare neće dugo potrajati.
    Saudijska Arabija je ranije formirala koaliciju zbog napada na šiijske Huse u Jemenu u koju su ušle i neke arapske zemlje i koja tokom devet mjeseci nije uspjela pokoriti nekoliko hiljada šiijskih Husa. Pa kako onda  ova zemlja misli voditi borbu protiv terorizma? Zapravo je ovdje bitnije postaviti jedno drugo pitanje, a to je protiv kojih će se terorista boriti Saudijska Arabija? Zasigurno njeno djelovanje neće biti usmjereno protiv grupa koje štiti kao talibani, Džabhat al-Nusra i Lashkar al-Taiba u Pakistanu nego će ih i dalje naoružavati i pružati im logističku podršku kao što je činila do sada.
    Vojno djelovanje Saudijske Arabije na pozicije ISIL-a u Siriji i Iraku u sastavu  međunarodne koalicije bilo je više simboličnog karaktera te će tako biti i kada se radi o ovoj novoj koaliciji. Saudijska Arabija koristi novac i svoje potencijale kao sredstvo kojim bi pridobila i druge zemlje za članstvo u ovoj koaliciji protiv Irana i njegovih regionalnih saveznika. Saudijska Arabija svoju srdžbu i zabrinutost zbog postepene promjene geopolitičke karte regiona izražava histerično i bez razboritosti. Saudijska koalicija će samo još više produbiti krizu i napetost u regionu negoli biti od pomoći u borbi sa terorizmom.
     

Save