Barbarstvo na djelima i riječima: barbarstvo američkih imperijalističkih ratova je besprimjerno

pdf

Sažetak
Tokom proteklih 15 godina, Amerika i njeni saveznici su vršili invaziju, okupirali, ubijali, ranjavali i protjerali preko 10 miliona ljudi, u državama kao što su Afganistan, Irak, Somalija, Libija, Sirija, Jemen i Liban. Vojni i civilni dužnosnici su sistemski uništavali čitave ekonomije, podsticali vjersko-etničke sukobe, narušavali drevne zajednice i porodične veze, te dovodili na vlast korumpirane političke marionete. Mučenja, nasumična hapšenja i zatočeništva koja je podržao SAD su sada već postali ustaljena norma stvaranja bezakonja i haosa u državama koje su nekada bile produktivne i stabilne. Raspadanje društvenih institucija je potaklo masovno iseljavanje stanovništva, s milionima očajnih izbjeglica koje bježe od invazija, ratova i potpunog društvenog raskola. Učinak ove promišljene imperijalističke politike su napušteni gradovi i predgrađa, rastavljene porodice te uništeni životi i budućnosti miliona mladih Arapa i muslimana.
Ključne riječi: SAD, iseljavanja, imperijalistička politika

„Ono što Rusija podržava i radi (u Siriji) nije borba protiv terorizma već barbarstvo.”
Samantha Power, američka ambasadorica pri Ujedinjenim Nacijama

Američka ambasadorica pri UN-u, Samantha Power, zvana „bijesna Sam“, okrivila je rusku i sirijsku vladu za „barbarstvo“, tvrdeći da su Moskva i Damask odgovorni za napad na UN-ov humanitarni konvoj koji je prenosio pomoć stanovništvu Halepa. Dokazi nisu iznijeti. Takve tirade i prijetnje ne iziskuju podupiranje činjenicama i dokazima; one jedino iziskuju snažne emotivne izlive i preuslužnost organa za širenje javne propagande.
Da bude jasno, opis „barbara“ se odnosi na lidere i grupe koje se odriču svih civiliziranih normi i zakona. Oni jedino reagiraju na oružane snage. U ovom kontekstu, Powerine optužbe za barbarizam su korištene kako bi se opravdalo američko zračno bombardovanje položaja Sirijske vojske, u kojima je poginulo i ranjeno skoro 200 vladinih trupa angažiranih u borbi protiv ISIL-ovih terorista i džihadista.
Drugim riječima, optuživanje sirijskih vojnika za „barbarstvo“ bio je ciničan način dehumaniziranja mladih žrtava ranije počinjenog i promišljenog ratnog zločina SAD-a. Analizirat ćemo svrsishodan kontekst upotrebe i zloupotrebe jezika „barbarstva“ – i njegovu pravu primjenu.
Barbarstvo na djelima
Tokom proteklih 15 godina, Amerika i njeni saveznici su vršili invaziju, okupirali, ubijali, ranjavali i protjerali preko 10 miliona ljudi, u državama kao što su Afganistan, Irak, Somalija, Libija, Sirija, Jemen i Liban. Vojni i civilni dužnosnici su sistemski uništavali čitave ekonomije, podsticali vjersko-etničke sukobe, narušavali drevne zajednice i porodične veze, te dovodili na vlast korumpirane političke marionete.
Mučenja, nasumična hapšenja i zatočeništva koja je podržao SAD su sada već postali ustaljena norma stvaranja bezakonja i haosa u državama koje su nekada bile produktivne i stabilne. Raspadanje društvenih institucija je potaklo masovno iseljavanje stanovništva, s milionima očajnih izbjeglica koje bježe od invazija, ratova i potpunog društvenog raskola. Učinak ove promišljene imperijalističke politike su napušteni gradovi i predgrađa, rastavljene porodice te uništeni životi i budućnosti miliona mladih Arapa i muslimana.
Dok se broj ljudskih žrtava uvećava, a Zapadna Evropa biva preplavljena učincima agresivnih američkih ratova, imperijalisti su izoštrili svoju prodornu retoriku, etiketirajući svoje protivnike i kritičare kao „sudionike u ratnim zločinima“ i „barbare“.
Što je politika nemilosrdnog imperijalističkog haranja veća i održivija, intenzivnije su frustracije njenih lidera oko krajnjih neuspjeha i primjetnije je pribjegavanje zajedljivom jeziku.
Barbarstvo u potrazi za barbarima
Glavni protivnici američke agresije, Rusija, Kina i Iran nisu izvršili invaziju ni na jednu suverenu državu, niti su potakli očajničko iseljavanje miliona izbjeglica. Rusija je pozvana da pomogne savezničkoj sirijskoj vladi u suočavanju sa invazijom terorista plaćenika čija je namjera da podijele državu. Krim je mirnim putem ponovo pridružen Rusiji nakon održanih izbora. Moskva je odbila da ima bilo kakvu vojnu ulogu u podršci ratova Zapada protiv Iraka, Jemena i Libije. Ništa od navedenog nije doseglo razinu američko-evropskog barbarstva.
U Aziji, Zapad je izvršio invaziju i uništio Vijetnam, Filipine i Afganistan. Japan, koji je sada saveznik SAD-a, izvršio je invaziju na Kinu, Koreju i jugoistočnu Aziju. Već stoljećima, Kina u svoje ime nije bila uključena ni u jedan imperijalistički rat. Iran nije okupirao nijednu državu u moderno doba. S druge strane, Irak je napao Iran 1980. godine, uz podršku SAD-a i vodio je rat u trajanju od deset godina, koji je uzrokovao milione žrtava. Uistinu, ako su ratovanje, vršenje invazija, uništavanje čitavih društava i uzrokovanje smrti miliona pokazatelji barbarstva, onda su i SAD i EU i Japan očigledno barbari. Tvrditi suprotno i slijediti bijesni scenarij ambasadorice Samanthe Power jedino vodi u tunel halucinacija, gdje jezik liberalnih vrijednosti uljepšava istinski barbarske činove. Čitav jezik politike je izobličen i pretvoren u umjetnost samozavaravanja. Teroristički militanti su rebrandirani kao „pobunjenici“ i „umjerenici“, šireći barbarstvo iz zapadnog imperijalističkog centra u periferiju. Smišljeno širenje terorizma je samo po sebi barbarsko djelo, koje dalje narušava status Zapadnih sila.

Zaključak
U antičkoj Grčkoj barbari su bili oni koji su se nalazili van carstva i nisu govorili jezik civilizacije. Bili su to divlji osvajači koji su pljačkali bogatstva i kulturu carstva. Danas se barbari nalaze unutar carstva te se šire izvan njega. Imperijalistički lideri su umiješani u niz destruktivnih i razarajućih ratova, čak i dok se njihova vlastita društva i ekonomije koprcaju u neznanju, bijedi, dugovima, ovisnostima i kriminalu. Imperijalistčki barbari devastiraju čitave kulture, brišući historijsko naslijeđe drevnih civilizacija kao što su Irak i Sirija, namećući moronsku kulturu, drogu i elektronske naprave, koji su već infantilizirali njihovu vlastitu populaciju. Carstvo barbara je preplavljeno korumpiranim špekulantima koji su srozrali cijeli pravni system i zakonodavna tijela. Javni prostor se pretvorio u privatni zahod elite, te je zatvoren za bilo kakvu javnu raspravu ili debatu.
Izbori, su se pretvorili u spektakle, a nerazumne debate, narušavaju republikanske principe. Imperijalistički osvajači, zaokupljeni militarističkom metafizikom, ne mogu rekonstruirati razoreno društvo u preduktivnu koloniju, niti mogu naučiti ili okoristiti se o najbolje i najsjajnije zatočenike, kao što je Rim učinio sa Grčkom. To je zato što je posijao sjeme uništenja i razorio tlo pod osvojenim narodima.
Imperijalističko-barbarski svijet je stalno u ratu sa „drugima“ i nikad se ne može asimilirati i spoznati vrijedna ljudska blaga, koja je tako nemilosrdno uništio. U svojoj inostranoj vladavini se vodi terorom, dok se kući služi obmanama. Kao što je grubo prikazano na primjeru bijesnih imperijalističkih izliva ambasadorice Samanthe Powers, njihova retorika na međunarodnim forumima odraz je histerije mediokritetskih funkcionera: nerazumni barbari koji urlaju među sobom u mramornim eho komorama.
Naposljetku, imperijalističke barbare će opkoliti njihovi vlastiti vazali i marionete. Kada se napokon suoče s vlastitom propasti i unutarnjim raskolom morat će odlučiti da li da nastave sa zadnjim globalnim paklom ili da sruše imperijalistički barbarski poredak i izaberu pravdu, zakon i civilizaciju.