Fenomen zvani Harun Jahya

Adnan Oktar, zvani Harun Yahya, uhapšen je 11. jula od strane turskih policijskih snaga. Uz Haruna Yahju uhapšeno je i 79 njegovih sljedbenika. Optužnica ga tereti za vojno-političku špijunažu, pranje novca, seksualnu zloupotrebu djece, seksualna zlostavljanja, a dr. Adnan Oktar uz basnoslovni budžet kojem se ne zna porijeklo piše o „framasoneriji“ i „jevrejskim zavjerama“. Slavu je stekao putem brojnih TV emisija te knjiga prevedenih na mnoge strane jezike, od kojih su neke prevedene i na bosanski jezik.
Harun Yahya jedan je od fenomena koji je kao i Abdullah Gülen, lider pokreta „Gülen“, potekao iz mreže škole „Nūr“ Sa'ida Nursija ili kako ga „nurijevci“ nazivaju „Allāme Badī' al-zamān Saīd Nursī“ (preminuo marta 1960.). On koji sebe smatra ekspertom masonstva i deklariše se kao protivnik cionizma i sam je bio članom jedne masonske skupine. Masone dijeli na „dobre“ i „loše“ i 2013. godine razotkrio je da je član jedne masonske lože. A on koji se predstavlja kao otvoreni protivnik cionizma jedan je od najboljih prijatelja cionističkih lidera. Ova kontroverzna ličnost očiti je primjer proturiječnosti, osoba koja se od antimasonskog i anticionističkog islamiste preobratila u „seksualnog islamistu“.
Adnan je još kao student čitao knjige o „kraju svijeta“ (axir-e zamān) Saida Nursija, utemeljitelja pokreta „Nur“ i predznake koji su se u njima spominjali prilagođavao je sebi nazivajući se „Mehdijem kraja svijeta“. Sam je napravio „porodično stablo“ u kojem je svoje porijeklo vezivao za imame Alija i Husejna. Ključni razlog lažiranja porijekla bio je taj što se želio predstaviti kao „obećani Mehdi“ jer prema nursijevskom učenju „obećani Mesija“ će biti iz loze poslanika Davuda. Još u mladosti Adnan je pokazivao znake šizofrenije te je usljed velikih psihičkih problema bio hospitaliziran na klinici za psihičke bolesti. Njegovo neuobičajeno ponašanje, uznemiravanje ostalih studenata dovelo je do toga su njegovo ponašanje pratili turski ljekari. Dijagnosticirana su mu dva vida psihičkih poremećaja: paranoidnost i šizoidnost. Nakon što je otpušten iz bolnice ime Adnan Arslan Ogullari promijenio je u Harun Yahya.
Adnan Oktar je uz pomoć svog istraživačkog tima objavio oko 250 knjiga pod imenom Harun Yahya. U svojim knjigama podvrgnuo je kritici teorije utemeljene na darvinizmu, materijalizmu, komunizmu i budizmu. Njegove knjige su zapravo kopije crkvenih djela koja su oponirala darvinističkim i marksističkim teorijama. Kadir Misiroǧlu, turski sociolog, o ovome kaže: „Djela ove osobe koja za sebe tvrdi da je 'Mehdi kraja vremena' sastavljaju se i publiciraju u Americi pod imenom Harun Yahya. Odgovorno tvrdim da nijedna od ovih knjiga nije autorsko djelo već su to prijevodi s engleskog jezika čije sam originale imao priliku vidjeti.“
Harun Yahya promiče „seksistički islam“. Njegova emisija na A9 TV predstavljala je promociju seksa. On je ličnost puna proturiječnosti. Osoba koja promociju islama smatra svojom zadaćom i koja umišlja da je „obećani Mehdi“, a oblači Armani odijelo i brani islam u društvu polunagih privlačnih žena! Harun Yahya je imao „harem“ žena. On je osoba koja podržava cionizam i zastupa tvrdnju o vezanosti Palestinaca za Jevreje i koja troši milione dolara kojima se ne zna porijeklo. Harun Yahya je imao velikog utjecaja u mnogim muslimanskim zemljama. I u Bosni i Hercegovini publicirane su neke od njegovih knjiga.
Svih 258 knjiga koje je objavila organizacija povezana sa Harun Yahyom predstavljaju prijevode i kompilacije grupe autora ali su sve potpisane imenom Yahya Harun. Sve su ovo bila nastojanja Adnana Oktara da se promovira kao „obećani Mehdi“ i da ostvari utjecaj i ugled u muslimanskim zemljama.
2013. godine Anne Ross Solberg odbranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Mehdi u armanijevom odijelu“.
Fenomen zvani „Harun Yahya“ ne trebamo motriti kroz jednu individuu. „Harun Yahya“ postoji i u nama. Onog trena kada počnemo pisati i govoriti „fikcije“ i „bajke'“ u ime religije iz svakog ćoška našeg bića izbija po jedan „Harun Yahya“. Fenomen „Harun Yahya“ ne može se ograničiti samo na Tursku. U svakoj zemlji postoje osobe koje raspolažu finansijskim izvorima i uživaju političku potporu i koje zavode ljude, posebno mlade osobe. U skrivenim sastajalištima nursijevske mreže u Bosni i Hercegovini, u predavanjima koja u ime promoviranja vjere islama drže kojekakvi šarlatani i koji svoja osobna stajališta „poturaju“ kao autentični i tradicionalni islam, u obrazovnim radionicama, na internetskim mrežama svaki dan se ukazuje na hiljade „Haruna Yahyi“. „Harunyahyovci“ imaju određeno djelovanje: Političko-povijesno znanje ne treba ići izvan utvrđenih granica; Muslimani trebaju iznositi pogrde i psovke na nekoliko britanskih imperijalista kao što su Gladstone, lord Curzon; Trebaju psovati Jevreje i masone ali ne trebaju znati ništa o Bloombergu, globalnom kapitalu, „klecavom“ neoliberalizmu, saudijskom Aramcu, transnacionalnim kompanijama i o slojevima koji uživaju njihovu zaštitu u muslimanskim zemljama. Kako bi muslimani ostali na niskom nivou političke svijesti nema ništa efikasnije od „bajki“ „fikcija“, raspirivanja starih političkih, vjerskih i mezhebskih sukoba. Nema ništa bolje nego da osobe paranoidne i šizofrene prošlosti sebe proglase liderima i novim promicateljima islama i tako na neko vrijeme pažnju muslimanskih društava, napose muslimanske omladine usmjere na pitanja od kojih nemaju ama baš nikakve koristi.

Save