Rusija i Saudijska Arabija

Nakon znakovite šutnje o ubistvu Jamala Khashoggija Rusija je posljednjih dana dala prednost tome da umjesto sukobljavanja oko ovog slučaja koji je – prema mišljenju Rusije – zapravo geopolitički sukob između Turske i Saudijske Arabije, postupa u skladu sa vlastitim interesima. Rusi su – kako ne bi ostali uskraćeni za ulaganja u Saudijsku Arabiju vrijedna oko nekoliko milijardi dolara – zauzeli sasvim različitu poziciju kada se radi o Khashoggijevom ubistvu. U početku su Rusi podržavali sprovođenje istrage o Khashoggijevom ubistvu ali se Putin decidno izjasnio o neumiješanosti saudijskih dužnosnika u ovaj slučaj i odgovornost prebacio na američku stranu čime je ovaj dosije za rusku stranu zatvoren.
Nije ovo prvi put da Rusija ide za svojim nacionalnim interesima. Oni i u relacijama sa Iranom, Turskom i Sirijom vode računa samo o vlastitim nacionalnim interesima prije nego o činjenici da li se radilo o Iranu, Turskoj ili Siriji. Ruska politika je dolaskom Borisa Yeltsina napravila zaokret od ideologije u smjeru nacionalnih interesa a tu politiku vješto nastavlja i Putin. Premda Rusi kada se radi o primjera radi slavenskom nacionalizmu, Pravoslavnoj crkvi te bivšem Istočnom bloku reagiraju emotivno i politički ali te reakcije nisu ništa drugo do slogani i „vatrena“ obraćanja članova Dume ili ruskog sveštenstva. Kao primjer može poslužiti neuplitanje Rusije u dešavanjima nakon raspada bivše Jugoslavije. Rusi nisu poduzeli nikakav konkretan korak u odbrani Beograda prilikom intervencije NATO snaga niti kada se radilo o Prištini na Kosovu sem što su digli halabuku. Ono što se dogodilo u Ukrajini bilo je samo reakcija na prodor NATO-a. Zar se moglo dogoditi da NATO u Ukrajini na granici sa Rusijom stacionira nuklearne rakete?
Ni ruske relacije sa Saudijskom Arabijom nisu izuzete iz nacionalnih interesa. Susret kralja Salmana i Putina iz 2017. godine rezultirao je sporazumom o prodaji raketnog sistema „S-400“ vrijednim 3 milijarde dolara koji je predstavljao uvertiru za sve buduće bilateralne sporazume između ovih zemalja.
Naftni sporazum između Rusije i Saudijske Arabije kojim se povećava proizvodnja nafte sklopljen prije nekoliko mjeseci predstavlja nastavak nove epohe u rusko-saudijskim odnosima. U jeku afere „Khashoggi“ Rusi su sklopili dva sporazuma o ulaganju Rijada u dva velika nacrta: petrohemijski i gasni. Saudijsko ulaganje vrijedno 5 milijardi dolara u gasni nacrt CMG na sjeveru Sibira te ulaganje u izgradnju petrohemijske rafinerije u Rusiji, sve to predstavlja Putinov politički uspjeh. Saudijci će također uložiti kapital vrijedan 500 miliona dolara u zajednički rusko-kineski nacrt. Najvažniji saudijski korak jeste ulaganje u „Novatek“ najveći proizvođač ruskog gasa što ima veliki strateški značaj za Rusiju. Francuska kompanija „Total“ otkupila je 10% dionica „Novateka“ što ukazuje na važnost ove velike ruske kompanije i njen udio u obezbjeđenju energije na globalnom nivou. Rusko-saudijski sporazum ima važnost zbog preusmjeravanja sankcija Zapada. Europi treba ruski gas i Rusija zna da se sankcije neće odnositi na energetski sektor te da je Europa primorana šutjeti i suzdržavati se kada se radi o nacrtima ruskog gasa.
Saudijskoj Arabiji je jako bitno da ima rusku potporu. Ove relacije imaju geopolitički aspekt. Saudijci će koristiti zbližavanje sa Rusijom kao sredstvo protiv Irana, odnosno kako bi mogli milionskim ulaganjima staviti Iran u izolaciju koliko god geopolitička strategija Rusije bila pluralistička i zasnivala se na uspostavi jednakih i dobrih odnosa sa Iranom, Turskom, Saudijskom Arabijom i Sirijom. Možda je pri tome za Rusiju od svih strateških ciljeva najvažnije očuvati strateške relacije sa Izraelom. Rusi imaju piroritetnije interese u regionu od saudijskih i neće žrtvovati svoje relacije sa Sirijom, Iranom i Turskom zarad relacija sa Saudijskom Arabijom.
Među nepisanim sporazumima između Rusije i Saudijske Arabije je i onaj o nužnosti ruske potpore Bin Salmanu kao nasljedniku kralja Salmana. Rusi će zarad unaprijeđenja svojih nacionalnih interesa i osiguravanja milijardi saudijskih dolara koliko god je to moguće podržavati Bin Salmana. Ali i u slučaju da Bin Salman bude marginaliziran Rusija će nastaviti sklapati naftne i vojne sporazume sa Saudijskom Arabijom.

Save